Categorieën
Geen categorie

Als je hier bent zonder ouders

Dinsdag 29 mei 2020

Het weer was vandaag een stuk lekkerder dan de afgelopen dagen. Het is opgehouden met regenen, de zon schijnt overal. Ik had zin in wandelen en belde H., een vriend van me, om te vragen of hij meewilde. H. is zestien jaar en woont sinds een jaar in kamp Moria. 

In Afghanistan of Iran zou ik nooit zomaar met een jongen kunnen omgaan, dat past niet in onze cultuur en religie. Maar hier in het kamp vinden mijn ouders het goed, omdat de situatie hier heel anders is.

H. zat erg in de put. Hij miste zijn ouders heel erg. De minderjarigen wonen in een ander gedeelte van het kamp dat ‘de Section’ wordt genoemd. Er zitten daar ongeveer duizend minderjarigen.

De leefomstandigheden in de Section zijn wat beter dan in de rest van het kamp, maar de kinderen krijgen geen geld en het eten is niet altijd genoeg. Soms moeten ze wel stelen om aan geld te komen voor eten, schoenen en kleding. 

Een tijdje geleden hebben ze H.’s telefoon gestolen en daardoor kon hij zijn ouders niet bellen. Het ver van zijn ouders vandaan zijn en het wachten in onzekerheid maken hem heel onrustig en somber. Hij voelt zich geestelijk heel slecht.

Maar hij is niet de enige in de Section die er depressief wordt. Bijna alle minderjarigen die ik daar ken, voelen zich somber. 

Fragmenten (in Farsi) van onze whatsappgesprekken met Atifa:

امروز هوا کمی بهتر از روزهای قبل بود باران بند آمده بود و خورشید نورش را همه جا میتاباند دلم کمی قدم زدن میخواست به یکی از دوستانم زنگ زدم تا باهم پیاده روی کنیم، اسمش حسین است، او شانزده سال دارد یک سال است که در کمپ موریا زندگی میکند، دلش گرفته بودو سخت دلتنگ خانواده اش بود، حسین با این سن کمش به تنهایی مهاجرت کرده بود چون شنیده بود که اروپا زیر سنها را زود پذیرش میکند ولی از وضعیت فعلی اش ناراضی بود، آنها در قسمت دیگر کمپ زندگی میکنند ،آنجارا سکشن میگوید که حدودا هزار زیر سن آنجا زندگی میکنند، شرایط زندگی در آنجا به نسبت دیگر قسمتهای کمپ بهتر است اما آنها چون زیر سن قانونی هستند پول دریافت نمیکنندبه همین خاطر اکثر آنها برای بدست آوردن پول مجبور به دزدی میشوند گوشیه حسین را از او دزدیه بودند و او نمیتوانست به خانواده اش زنگ بزند، دوری از خانواده، انتظار، و بلاتکلیفی او را سخت کلافه کرده و در شرایط روحیه بدی است نه تنها او همه ی آنهایی که در سکشن زندگی میکنند و از خانواده ی شان دور است تحت فشار روحیه زیادی قرار دارند.